Bodegas Nekeas   

Eind jaren 80 begin jaren 90 is het Francisco San Martín, voor vrienden Paco, die een samenwerkingsverband in het Nekeas-dal initieert. Om te voorkomen dat de individuele, kleinschalige wijnboeren uit de regio opnieuw zouden worden getroffen door lage prijzen en slechte verkopen zoals in de crisisjaren 60 slaan zo’n 8 families de handen ineen. Paco dacht dat ze maximaal 50 ha aan grond zouden kunnen realiseren maar uiteindelijk worden ze gezamenlijk eigenaar van 160 ha. De symbolische eerste oogst is in 1992 en de wijnen worden dan nog niet en vrac (in bulk) maar onder eigen label gebotteld en verkocht in binnen en buitenland. Inmiddels omvat Bodegas Nekeas ruim 430 ha aan land in het Nekeas-dal waarvan 230 ha voor druiven en 200 ha voor olijfbomen.

Lees meer

Domaine Sébastien Magnien   

Sébastien Magnien (1981) is een van de meest getalenteerde wijnmakers van zijn generatie. Op jonge leeftijd neemt hij de helft van de wijngaarden over van het familiedomein Domaine Parigot in Meloisey (Hautes-Côtes de Beaune). Hij vestigt zich echter in het hart van het prestigieuze dorp Meursault en runt tot op de dag van vandaag het domein samen met zijn moeder Brigitte. Voordat hij de wijnen onder zijn eigen naam op de markt bracht deed hij onder andere ervaring op bij Nicolas Rossignol-Trapet in Gevrey-Chambertin, Olivier Leflaive in Puligny-Montrachet en over de grens in Californië VS.

Lees meer

Laherte Frères   

Al sinds 1889 vloeien de champagnes van dit familiedomein uit de kelders van het pittoreske dorpje Chavot-Courcourt, gelegen in de Coteaux Sud d’Epernay. Op de heuvel waar de gemeente ligt, de Mont Félix, wonen slechts zo’n 370 mensen. De huidige wijnmaker Aurélien Laherte (1983) beschikt over 15 ha aan wijngaarden die zich voornamelijk op de zuidelijke hellingen van Epernay bevinden. Laherte wordt gezien als groot talent en zijn cuvées herken je door een complexe en minerale stijl. De meeste van Lahertes wijngaarden zijn gecategoriseerd als cru, dit zijn wijngaarden in 319 gecategoriseerde gemeenten. Gedurende het jaar werken de Lahertes op dit familiedomein op een traditionele manier met groot respect voor de natuur, door de wijngaarden zoveel mogelijk biodynamisch te bewerken. De verschillende percelen worden apart van elkaar vergist en daarmee streeft Laherte iedere oogst de hoogst mogelijke kwaliteit na.  De druiven worden met de hand geplukt en langzaam geperst in een traditionele coquards (druivenpers) met een capaciteit van 4000 kilo druiven. De eerste vergisting vindt gedurende 6 maanden plaats in 3 jaar oude barriques (eikenvat van 228 liter) uit de Bourgogne en foudres (eikenvat van 3000 liter). De basiswijn ondergaat een gedeeltelijke malolactische vergisting. De champagnes ligt minimaal 24 maanden sur lattes (tweede vergisting en rijping op fles) in de kelder. 

Lees meer

Carpinus   

De naam Carpinus is een verwijzing naar de grootste wijngaard die de familie Bai samen in het bezit hebben en refereert aan de Haagbeuk of in het Engels de Hornbeam. Naast Istvàn is ook zijn zus Edit betrokken bij dit kleinschalige familiebedrijf. De stijl wijnen die ze produceren is moderner dan de meeste wijnen uit de regio zonder de authenticiteit voor de streek en haar tradities uit het oog te verliezen. Dit is niet zo vreemd aangezien broer en zus ruime ervaring hebben opgedaan bij diverse bedrijven in binnen en buitenland. Istvàn is verantwoordelijk voor de productie van de witte wijnen en Edit voor de productie van de Aszu.

De wijngaarden zijn voornamelijk aangeplant op het zuiden- en zuidwesten met het autochtone druivenras furmint. De percelen dragen de meest prachtige namen zoals Gyertyános, Lapis, Deák en Veresek. Dit zijn verschillende 1st growth wijngaarden en dit is een indeling volgens de historische classificatie van Tokaij. De complexe samenstelling van de bodems bestaat naast klei uit vulkanisch gesteente waaronder turfsteen andesiet, daciet en geërodeerd löss.  

Lees meer

Weingut Hüls   

Markus Hüls is geboren in 1984 en groeide op in het Weingut Hüls-Rosendahl van zijn ouders in Kröv aan de Moezel. Hij raakte al op jonge leeftijd besmet met het ‘wijnvirus’. Hij studeerde af als werkbouwtuigkundig engineer en deed zijn eerste ervaring op als wijnmaker bij zijn ouders. Later werkte hij bij Markus Molitor, de onverbiddelijke protectionist van de traditionele en natuurlijke vinificatiestijl uit de Moezel. Markus Hüls bezit 5 ha aan wijngaarden en maakt ongeveer 35000 flessen per jaar. De druiven voor deze wijn komen uit de wijngaarden Steffensberg, Letterlay en Kirchlay. In de Moezel rijzen de wijngaarden als het ware uit de rivier omhoog. Om deze ‘steillagen’ (een hellingspercentage tot wel 60%) te bewerken is de nodige kennis en ervaring gewenst. Het begint al bij de selectie van de juiste druivenstokken die worden gebruikt voor het herbeplanten van de oude wijngaarden. Er worden voornamelijk stokken geselecteerd die zijn geënt op extreem langzaam groeiende onderstammen. Het doel hiervan is om een permanente lage opbrengst van de wijnstok te bewerkstelligen. De bodem in de wijngaarden bestaat uit blauwe leisteen, zo herkenbaar in de Moezel. In de wijngaarden werkt Markus bovendien volledig biologisch.

Lees meer

Garces Silva Vineyards   

In 1999 plantte de familie Garcés Silva de eerste wijnstokken in de valley van Leyda, waardoor ze pioniers werden in het produceren van Sauvignon Blanc en Pinot Noir met ‘uitzicht’ op de oceaan. Dit leidde ertoe dat de familieleden een wijnrevolutie doorvoeren waaraan zij passie, talent, bedrijfsfilosofie en de visies van de verschillende familieleden toevoegden. In 2002 maakten ze de eerste wijnen die onder het befaamde Amayna-label op de markt worden gebracht. Sinds 2015 heeft men ook een serie lichtere wijnen op de markt gebracht die onder de naam Boya worden verkocht.

De afstand tot de stille oceaan en de wijngaarden is ong. 10 km. , en dat heeft een grote invloed op de rijpende druiven.  Elke middag zorgt de wind, die van over de oceaan komt, voor een natuurlijke verkoeling van de druiven in de wijngaard, zodat deze evenwichtig kunnen rijpen. De wijnen die hiervan gemaakt worden hebben een schitterende natuurlijke zuurgraad waardoor de puurheid en zuiverheid een van de kernbegrippen is bij dit domein.

 

 

 

Lees meer

Steinhaus   

Het wijnhuis bevindt zich op bijna 600 meter boven zeeniveau op een prominente plaats in de Val d’Adige. De wijngaard eondom het pand beslaan 7 hectare. Het klimaat van de Bucholz di Salorno wordt gekenmerkt door sterke temperatuurschommelingen, met warme dagen beïnvloed door het mediterrane klimaat en koude nachten met zeer koele winden komend uit de bergen. De naam Windhund (windhond), refereert aan de gravures/ schilderijen van de zestiende eeuwse kunstenaar Albercht Dürer, waar de windhond een terugkerend thema is. Het Dürer-pad, een oude passage die de Germaanse wereld met de Middellandse Zee verbind, loopt vlak langs Steinhaus. De wijn die Dürer zelf gebruikte tijdens zijn reizen aan het eind van de vijftiende eeuw in Italië.

Lees meer

Domaine Champalou   

Prachtig familiebedrijf in het dorpje Vouvray, de familie Champalou heeft daar sinds 1983 gebouwd aan de reputatie van de chenin blanc. In 1983 begonnen ze 0,5 hectare en hebben dat inmiddels opgebouwd naar 21ha, en dat alleen maar chenin blanc. Hier maken ze alle stijlen chenin, waarin de klasse van Vouvray heel erg goed in naar voren komt. Vandaag de dag maakt Cèline Champalou de wijnen, een gedreven persoonlijkheid en uitmuntende wijnmaakster. Champalou maken een van de beste Vouvray’s van de wijnregio.

Lees meer

Dreissigacker   

Jochen Dreissigacker is een schoolvoorbeeld van hoe je een wijnbedrijf, wat je van ouders overneemt, een 180 graden ommedraai geeft en daarna tot de top van Duitse wijnbedrijven bent gaan behoren. Jochen heeft zijn kennis en visionaire blik de vrije loop kunnen laten, waarbij zijn wijnen als ultiem kunnen worden bestempeld. Hierbij heeft hij ook goed gekeken wat de bestaande wijngaarden konden bieden, en daar de kwaliteit van de wijnen op heeft afgestemd. Met name zijn serie Chardonnay’s zijn een serieuze bedreiging voor de grote wijnen uit de Bourgogne.

Lees meer

Domaine Horgelus   

Domaine de l’Horgelus ligt in het hart van de Gascogne met 66 hectare aan wijngaarden. Om de bijzondere frisheid in de witte wijnen van Horgelus te houden, wordt er op een moderne manier wijn gemaakt. De aroma’s worden behouden door zuurstof geen kans te geven tijdens het wijnmaakproces. Een tweede reden om de unieke frisheid te waarborgen is te oogsten tussen 03.00 – 11.00 in de ochtend, waardoor er volop gebruik wordt gemaakt van de koelheid van de nacht.

De jonge Yoan le Menn heeft de leiding van dit bedrijf in handen. Hij moderniseerde het bedrijf en maakte het groter. Het resultaat? Echte plezierwijnen met een heerlijke frisheid en fruitigheid. By far de beste en meest getalenteerde wijnmaker van de Gascogne op dit moment, dat durven we te stellen.

 

Lees meer

Opstal wijnlandgoed   

Wijnmaker en eigenaar Attie Louw is de 7de generatie die wijnlandgoed Opstal bestierd. Een prachtig gelegen domein in Slanghoek Vallei, wat weer onderdeel is van het grotere gebied ‘Breede Kloof’. Een wijnvallei waar je (als wijnimporteur) de afgelopen decennia niet naar toe hoefde voor kwaliteitswijn. Maar tijden zijn verandert, ook bij Opstal heeft Attie gezien dat er geweldige kwaliteitsdruiven kunnen worden geoogst in Slanghoek Vallei. Als klap op de vuurpijl behoort de houtgerijpte chenin blanc van Opstal tot een van de beste van Zuid-Afrika. In de jaarlijkse wijngids van Platter, ontving de wijn 5 sterren en dat is toch goed voor de promotie van dit onderschatte wijnbedrijf.

Maar met name ook de houtvergiste sémillon is van zeer hoge kwaliteit, hier worden maar 600 flessen per jaar van gemaakt. Kortom een zeer strenge selectie van de druiven om tot dit huzarenstukje te komen. Vanaf volgende jaar zullen we ook de 100% cinsault onder het Carl Everson label gaan voeren.

Lees meer

Lowerland   

Lowerland (Neder land!) ligt verscholen op de noordelijke oever van de Oranje Rivier, tussen de Doringberg bergen van Prieska en de rotsachtige heuvels van Niekerkshoop. Het werd in 1965 gekocht door Oupa Coenie Coetzee, vierde generatie afstammeling van de eerste Coetzee op de boerderij ‘Koedoekop’, met bergachtige weiden tussen Niekerkshoop en Griekwastad.

Bertie Coetzee (bijnaam Bio-Bertie) is de nieuwe generatie en sinds 2013 aan het roer. Bertie en zijn team hebben vanaf het begin gezorgd dat Lowerland werd omgezet naar een boerderij, waar gecertificeerde biologische producten vandaan komen.

De grote hoogte (1.000 m boven de zeespiegel), woestijnklimaat en koele bries ‘s avonds van het Orange River maakt het een uniek terroir voor gezonde druiven met compacte bessen, diep, complex fruit en een verse, natuurlijke zuurgraad. Dit resulteert in de productie van hoge kwaliteit druiven waarbij Bertie zelf wijnmakers uitnodigd om hiervan wijn te maken. Bertie werkt momenteel samen met getalenteerde, innovatieve wijnmaken vrienden tot spannende, kwaliteitswijnen van herkomst Prieska aan je glas mee te nemen.

In 2015 heeft Bertie, Prieska geregistreerd als een wijnproducerende regio om een ​​nieuw tijdperk in te luiden voor wijnen uit de Noord-Kaap.

 

Lees meer

Domaine Jean Fery & Fils   

Rond 1860 kocht Nicolas Jacob Féry een ezel en een stukje wijngaard in Échevronne. Échevronne ligt net achter het dorpje Pernand-Vergelesses. Het domein bleef al die jaren in familiehanden. In 2013 werd Coralie Allexant Maniere aangestelt als regisseur wijnmaakster, dame met veel kennis van zaken en een geweldige loopbaan. Na haar studie begonnen bij Clos de Tart in Morey-Saint-Denis en daarna had ze de wijnmaak touwtjes in handen bij Domaine Méo-Camuzet. Inmiddels heeft Méo-Camuzet een cult status bereikt, en is alleen bereikbaar voor de happy few. Hierna is Coralie voor 4 jaar vertrokken naar Nieuw-Zeeland en heeft daar haar uitgebreide kennis van de Pinot Noir en Chardonnay kunnen tonen bij Dry Rives Wines in Martinborough. 2015 is haar eerste oogst geweest bij Jean Féry.

De insteek van Jean Féry en zijn kinderen, is om de wijnen van het domein betaalbaar te laten zijn en toch van hoge kwaliteit. De familie heeft andere hoofdinkomsten dan dat van de wijnen, het wijnbedrijf verbindt de familie met haar historie en dat is wat men wil doorgeven aan de volgende generaties.

De 10 hectaren wijngaard van Féry liggen verspreid over de deelgebieden Hautes Côtes de Beaune, Côte de Nuits en Côte de Beaune. De laatste aanwinst in 2014 is 1 hecatare Meursault -les Narvaux, althans het vruchtgebruik voor de komende 20 jaar. Vanaf 2012 is het domein gecontroleerd biologisch, Ecocert.

Lees meer

Neiss   

In 1959 nam Ludi Neiss het akkerbouwbedrijf van zijn ouders over. Hij schakelde in de jaren zeventig met zijn Christine over op de teelt van druiven en de productie van wijn. Sinds zoon Axel in 1997, na zijn oenologieopleiding in Giessenheim het stokje over nam hoort het bedrijf bij de top. Axel bracht dan ook fundamentele verbeteringen aan; hij koos uitmuntende wijngaarden in de noord-Pfalz, experimenteerde met nieuwe druiven-variëteiten en past de modernste technieken in wijngaard en wijnkelder toe.

In 2014 is de nieuwe wijnmakerij in gebruik genomen waarin hij ook zeer veel kleine percelen apart kan vinifieren om zo tot in detail de maximale kwaliteit uit zijn wijngaard/druif combinatie te halen. Uit zijn kelder komen enkel bijzondere en zuivere wijnen, die met gemak wedijveren met de beste domeinen uit de Pfalz.

 

Lees meer

Domaine Bruno Sorg   

Sorg bezit wijngaarden van de Grand Cru’s Pfersigberg, Eichberg en Florimont. De kracht van hun wijnen is een samenspel tussen uitgesproken, zuivere aroma’s en smakelijke, opwekkende zuren. Dit resulteert in een droge stijl Elzas wijnen met klasse.

Renée en Bruno Sorg richtten hun wijnbedrijf op in 1965 te in Ingersheim. In 1972 verhuisden ze naar Eguisheim en daar zit het bedrijf nog steeds. De vergistingstanks staan sinds 2004 in de nieuwe vinificatiekelder net buiten dit schilderachtige dorp, verscholen voor wijntoeristen. François en Régine Sorg,die het bedrijf nu leiden, werken alleen met druiven uit de eigen wijngaard. Ze telen de druiven volgens de methode van de doordachte wijnbouw, viticulture raisonnée, dus zoveel mogelijk biologisch. De maximale productie van dit huis is laag met 80.000 flessen per jaar. De kwaliteit is onberispelijk goed waarbij de familie Sorg met gemak in de top 20 van de Elzas mee doet. Nu is Francois gelukkig een bescheiden mens die liever in de wijngaard staat te werken dan achter journaille aanloopt om die te overtuigen van zijn kwaliteit. Simpelweg gelukkig in Eguisheim…..

Lees meer

Boer en Brit   

De ‘Boer’ is Stefan Gerber, achterachterkleinzoon van oud president Paul Kruger, met een grote passie voor Sauvignon Blanc, Shiraz en mediterrane variëteiten. De ‘Brit’ is Alex Milner, wijnmaker op Natte Valleij en achterachter kleinzoon van veldmaarschalk Frans. 110 jaar geleden waren hun voorvaders bittere vijanden (de Boerenoorlog, tussen de Boeren en de Britten), maar het kan verkeren dat Stefan en Alex elkaars beste vrienden werden. Ze hebben elkaar ontmoet op Stellenbosch University wijnbouw & oenologie, samen hebben ze basis gelegd voor de Boer & Brit serie.

Inmiddels is Stefan alleen door gegaan, om het verhaal van Boer & Brit te completeren. Niet alleen betere kwaliteit maar ook met het maken van aansprekende labels en namen met een diepere gedachte. Het bijzondere van Boer & Brit is, dat Stefan zijn kennis van het wijnmaken weet te combineren met een subliem gevoel voor het marketing.

Lees meer

Domaine Gayda   

In 2002 zag Domaine Gayda het levenslicht en werd opgericht door Tim Ford. Tim vluchtte uit Zimbabwe voor het Mugabe regime en startte in Zuid Frankrijk dit project samen met de gedreven jonge Vincent Chansault (foto). De Fransman Vincent Chansault was jarenlang de tweede wijnmaker van het fameuze wijnhuis Boekenhoutskloof in Zuid-Afrika. De wijnmaker en eigenaar van Boekenhoutskloof Mark Kent is dan ook als adviseur en aandeelhouder betrokken bij dit domein. Het hypermoderne Gayda ligt vlakbij het ontroerende stadje Carcassonne. Uit die omgeving komen ook de druiven.

 

Zestig procent van de druiven komen van eigen wijngaarden en de rest van de druiven van wijnboeren waarmee lange termijncontracten zijn afgesloten. Chansault werkt het liefst met verschillende terroirs om daar uiteindelijk de mooiste blend van te maken. De naamgeving en uitmonstering is opvallend en eigentijds. Alle wijnen – ongeveer voor de helft afkomstig van druiven van eigen wijngaarden met een duidelijk Atlantische invloed en een aantal percelen in La Livinière (grand cru niveau uit de Minervois) en Corbières, en voor de andere helft van aangekocht fruit van voornamelijk oude stokken in verschillende delen van de Languedoc en de Roussillon – dragen de benaming IGP.

 

In 10 jaar tijd zijn de wijnen een begrip geworden, met een door doortimmerde stijl, uitmuntend fruit en elegantie in de afdronk. Ook hun topwijnen als ‘Chemin de Moscou’ zitten structureel bij de top 20 uit de Languedoc.

 

Lees meer

Tutunjian Vineyards   

Apalta is gelegen in het centrum van de Colchagua vallei, een paar kilometer van de stad van Santa Cruz. De Apalta-vallei bestaat uit 800 hectare voor druiven en andere gewassen. Deze vallei wordt gekenmerkt door zijn uitstekende voorwaarden voor de ontwikkeling van wijndruiven, die blijkt uit de grote wijnen die zijn geproduceerd in het gebied.

De geschiedenis van Apaltagua Vineyards begon 11 jaar geleden, toen de succesvolle Amerikaanse zakenman Edward Tutunjian op vakantie in Chili was. Hij viel voor het landschap, de adembenemende omgeving en zijn geweldige wijnen. Tijdens deze reis, besloot hij om te investeren in Chili en verwierf er zijn eerste wijngaard; ¨La Pancora¨ genoemd. Sinds vorig jaar is Pablo Barros verantwoordelijk voor het wijnmaken bij Apaltagua.

Het bedrijf is sinds 2012 in het bezit van gecertificeerde biologische wijngaarden.

Lees meer

Viña Quintay   

Het bedrijf is in 2005 opgericht met als doel om de wijnen in deze ‘cool-climate’ vallei naar een hoger niveau te tillen. Temidden van hun tumultueuze bestaan blijft hebben een geweldige winery gebouwd waar micro-vinificatie hun specialisatie is.  Naast prachtige wijngaarden (160ha.), die bijna zijn omgezet naar biologische gecertificeerde wijngaarden, is het bedrijf begin 2017 verkocht aan William Cole Vineyards, ook gevestigd in Casablanca Valley. Er komt een nieuwe wijnmaker en een nieuw management, we gaan het volgen!

 

 

 

Lees meer

Bodegas Alceño   

Onderdeel van het grotere wijnbedrijf Pedro Luiz Martinez, is Bodega Alceño. In 1870 startte wijnhandelaar Roque Martinez samen met 2 compagnons het eerste wijnbedrijf in Jumilla. Tegenwoordig wordt het bedrijf gerund door de 4de generatie familie Bastida, waarbij moderne wijnmaaktechnieken en up to date wijnkelders tot hun beschikking staan. Bodegas Alceño is het paradepaardje binnen het bedrijf waar spannende Jumilla wijnen worden gemaakt die geweldige kwaliteit bieden voor hun geld. Het bedrijf is pas sinds enkele jaren actief in de exportmarkt.

Lees meer

Villa Girardi   

Het wijnhuis Villa Girardi bezit 45 hectare is een historisch domein in de zin van de lange traditie van
wijnmaken en de geweldige ligging van de Villa. De familie Tommasi zwaait hier met de scepter en dat
resulteert een reeks goed doordachte wijnen waarbij alleen de druiven van het domein worden gebruikt.
De jonge Giancarlo Tommasi maakt hier de wijnen die zonder uitzondering meedoen met de beste 10 boeren
van de regio. Met name de Ripasso van de wijngaard ‘Bure Alto’ is een zeer voorname wijngaard in Veneto die op een van de hoogste delen ligt en uitkijkt op het Gardameer.

Lees meer

Domaine Andron   

In 2006 werd vier Nederlandse ondernemers, Domaine Andron aangeboden met haar 7 hectare van uitstekende kwaliteit wijnstokken en bodemgesteldheid. Domaine Andron is gelegen in het kleine dorp van Saint Seurin de Cadourne (net ten noorden van Saint Estèphe), en buurman van de beroemde Sociando Mallet.

De vier ondernemers hadden de ambitie om van Domaine Andron een parel van de Médoc te maken. De wijngaarden hebben staan er inmiddels weer tip top bij en de chai werd opnieuw ingericht met fantastisch materiaal. Helaas lukte het niet om de lange tocht naar succes te vervolmaken en in 2013 is het domein overgaan naar een Chinese eigenaar die het niveau nog verder wil opschroeven.

Lees meer

Chateau la Tour Blanche   

De bouw van Chateau La Tour Blanche dateert uit de 18e eeuw. In 1855 werd Chateau La Tour Blanche werd geselecteerd alle een van de ‘Premiers Crus’ van de Sauternes appellatie.

Maar aan het begin van de 20e eeuw werd de naam van het domein pas echt bekrachtigd. Toen besloot de toenmalig eigenaar, Daniel Iffla, om het chateau over te dragen aan de Franse staat, onder de voorwaarde dat het een Wijn oplieding moest gaan worden. En zo geschiedde, na de donatie in 1909 te hebben aanvaard, gaf het ministerie van Landbouw de opdracht tot de bouw van de ‘La Tour Blanche’ School van wijnbouw en oenologie in 1911.

Ondanks zijn ongewone toestand, wordt dit wijnproducerende Chateau gerund door professionale wijnmensen en behoren de wijnen tot de beste wijnen van de Sauternes.

Lees meer

Chateau de Bordeneuve   

De neef van Yoan (Horgelus), Thomas Gausch, is eigenaar van deze hoog aangeschreven Armagnac producent en wat een fantastisch ‘materiaal’ ligt hier in de kelder. Het domein bezit 25 ha. wijngaarden en gebruikt voor Bordeneuve alleen deze eigen druiven en is al sinds 1840 gespecialiseerd in destillaten. De wijngaarden liggen op de zanderige gronden rondom het epich centrum van de Bas-Armagnac ‘Maignan Eauze’. In 2015 heeft Thomas weer een nieuwe wijngaard aangeplant waarbij de eerste oogst in 2017 zal plaatsvinden en in 2027 als eerste in de fles verschijnen!

Lees meer

Fattoria Il Muro   

Fattoria Il Muro is eigendom van de familie Pancaro voor meer dan twee eeuwen. Het land is altijd gebruikt voor het produceren van wijn (en deels graan!). De ligging van de wijngaarden is uitstekend en  ideaal voor de productie van hoge kwaliteitsdruiven. De druiven worden geteeld op een eco-vriendelijke manier. De bodem is rijk aan mergel en het gematigde klimaat zorgt voor een microhabitat dat ideaal is voor de teelt van druiven.

Sinds de jaren ‘70, besloot Francesco Pancaro zich te specialiseren in het kweken van druiven. Zijn betrokkenheid en zijn werk is voortgezet door de hele familie, maar vooral door zijn zoon Federico. Hij is nu bezig met het updaten van de productietechnieken terwijl de oude tradities in ere blijven. Met een tomeloos enthousiasme, de liefde voor de natuur en respect voor de omgeving, zijn dit de ingrediënten het recept zijn voor de hoge kwaliteit van de wijnen.

Met deze filosofie wordt alleen van eigen wijngaarden wijn gemaakt in de historische wijnkelder, plaatselijk bekend als La Panchera. Ook wordt en fantastische kwaliteit olijfolie gemaakt. 

 

Lees meer

Cascina Amalia   

Zomaar op een onverwachte dinsdagmiddag de wijnen van Paolo Baffo geproefd, en ervoor gevallen als een blok. Wat een wijnen, wat een ziel en identiteit, stuk voor stuk verrukkelijke wijnen. Van huis uit is de familie Baffo niet afkomstig uit Piëmonte, maar uit de regio Ligurië. Het wijnbedrijf hebben ze in 2003 overgenomen waarna ze definitief naar Monforte zijn verhuisd.

Daarna hebben ze in alle rust het bedrijf verbouwd, waarbij over elk detail is nagedacht om klasse wijnen te maken. Maar ook de architectuur en werkomgeving voor de mens is niet aan hun aandacht ontsnapt. Dit klinkt misschien als een pompeus en dik wijnbedrijf, maar alles behalve dat! Paolo loopt het liefst in slobbertruien en werkt het liefst de hele dag in zijn wijngaarden, mocht je hem op een wijnbeurs tegenkomen dan heeft ie nog geen assistent op de verkoop. Hij staat zeer dicht bij zijn wijnen en zijn wijngaarden, kortom een bescheiden wijnmakerij die doordachte wijnen maakt.

 

 

Lees meer

Cantina Frentana   

Het familiedomein Farnese is gevestigd een middeleeuws kasteel in de stad Ortona in de Abruzzen. Hiermee geeft men aan de traditie van het wijnmaken te willen koesteren doordat het oude gebouw dezelfde geest uitademt. Met het gebruik van de lokale druivenrassen maakt men spannende wijnen die internationaal veel waardering krijgen.

Lees meer

Borthwick vineyards   

Paddy Borthwick is een super enthousiaste wijnmaker en eigenaar van dit familie domein in het hart van Wairarapa. Sinds 1996 is Paddy eigenaar van de 27 hectare wijngaarden die moeiteloos opgaan in de beeldschone omgeving. Het gebied Wairarapa heeft excellente groeicondities en de bodemstructuur met veel stenen en rivierafzettingen zorgen voor mooie rijpe oogsten.

Het wijnmakers vak zit Paddy al vroeg in het bloed en voor hij zijn eigen winery begon had hij er al 15 jaar internationale werkervaring opzitten, hiervan werkte hij 5 jaar als wijnmaker in Marlborough. Gestaag werkt hij aan mooie wijnen en laat de kwaliteit zijn werk doen om mensen te overtuigen van zijn wijnen. Dat is de enige marketing die Paddy doet. Naast de wijnbouw en wijnmakerij heeft Paddy met zijn familie nog een grote veehouderij van 700 Angus koeien en 10.000 schapen!

Lees meer

Bodegas Santo Cristo   

In de wijnstreek Campo de Borja zijn wijncoöperaties een vanzelfsprekendheid. In 1956 is deze cooperatie opgericht uit een samenwerking van een 4-tal dorpen rond Ainzon. Sinds 1978 is de regio een DO geworden waardoor de kwaliteit een nog grotere impuls heeft gekregen. Santo Cristo heeft al sinds haar oprichting kwaliteit voor ogen gehad, en die filosofie wordt tot aan de dag van vandaag uit gedragen. Inmiddels is het bedrijf meer op de export gericht.

Campo de Borja is het leidende gebied voor geweldige Garnacha wijnen, en dat voor een onmogelijke prijs-kwaliteit verhouding. Deze – Lorce – is een selectie van de beste druiven die bij deze cooperatie worden aangeleverd.

 

Lees meer

Bodegas Parató   

De wortels van “Cal Parató” zijn te vinden in Barcelona, in de buurt van Sants. In de 17e eeuw begon de familie Elias de wijngaarden in de helling van de berg Montjuïc en op sommige vlakten het gebied genaamd “La Marina de Sants”. De familie had een pers thuis die hen toestond om wijn te produceren en lokaal te verkopen. De Spaanse Burgeroorlog heeft deze traditie beëindigd, het bedrijf werd afgenomen door de toemalige leiders en de familie moest vluchten.

Vlak na de burgeroorlog (1975) begon José Elías Andreu, met de her-opbouw van Bodegas Parató. Als eerste kocht hij Can Campmany dat 36 hectare groot was. Parató heeft nu 94 hectare aan wijngaarden, verspreid over vier eigen bodegas; Can Campmany, Can Respall de Renardes, La Fanga en Camp Nou. Het bedrijf groeide zo snel uit liefde voor het prachtige landschap, de kwaliteit van de druiven en de drang om bijzondere wijnen te maken.

De wijnen zijn sinds 2014 allemaal biologisch gecertificeerd.

Lees meer

Bodegas Eidosela   

Bodegas Eidosela is opgericht in 2003, het geesteskind van een kleine groep van ondernemende, gelijkgestemde druiventelers. Bodegas Eidosela is gelegen in de sub-zone ‘Condado de Tea’ en heeft een totaal van 45 hectare waarvan Albariño, Treixadura en Loureiro het belangrijkst zijn. Het bedrijf maakt wijnen die modern ogen en smaken.

Eidosela is een samenwerking tussen 61 wijnboeren die vaak vanuit overerving hele kleine stukjes wijngaard bezitten. Een beetje snelle rekenaar ziet dat dat minder dan 1ha per wijnboer is! Doordat Eidosela het onderhoud van de wijngaarden doet, de wijnen maakt en vermarkt, kan menig familie optimaal profijt hebben van dat stukje ‘familie wijngaard’.

Het wijngebied ligt aan de Atlantische kust en heeft een gemiddelde hoogte van 300 meter. Daarom zijn de weersomstandigheden van de Atlantische oceaan van grote invloed. De zee zorgt voor milde temperaturen en voldoende neerslaghoeveelheden, hoewel het weer in de zomer aangenaam en droog is. Deze weersomstandigheden samen met de bodem (arm, hoge PH waarde en zanderig) geven de wijnen een zeer eigenzinnig aroma en versheid.

Lees meer

Bodegas Comenge   

Een van de kleinste domeinen die hun wijngaarden op de beste delen van de Douro rivier hebben liggen, wat ook wel de ‘golden mile’ genoemd wordt (andere grote namen zijn aan deze gouden mijl zijn oa. Alion, Pesquera, Vega Sicilia).

Bodegas Comenge is opgericht in 1999 en is eigendom van de familie Comenge, men maakt er ongeveer 150.000 flessen wijn per jaar. De voornaamste druif waar men mee werkt is de tempranillo en alle druiven komen van eigen wijngaarden. Een goed georganiseerde bodega waar degelijke wijnen worden gemaakt met veel zwoelheid en fruitbalans.

Inmiddels is de dagelijkse leiding in handen van Alavro Comenge die zeer goed doordachte wijnen maakt. Hierin schuilt veel klasse, typiciteit en elegantie.

 

 

Lees meer

Bodegas Camilo Castilla   

Bodegas Camilo Castillo is de oudste wijnkelder van de Spaanse streek Navarra, opgericht in 1856. Het domein bezit maar liefst 50 hectare met moscatel, de grootste aanplant van de regio. De specialiteit van dit huis is dan ook de zoete wijnen van deze druif. De Capricho de Goya rijpt zeven jaar! De eerste drie jaar in glazen ‘Demijohns’ die buiten bloot staan aan alle soorten klimaat en licht. Daarna rijpt de wijn vier jaar in eiken vaten.

Maar sinds het domein in 1987 onder leiding van Ana Beltran kwam te staan, zijn ook de droge wijnen in kwaliteit omhoog geschoten. De droge muscat is een verrukkelijke wijn en onderscheidend in de wereld  van sauv en char.

Lees meer

Binz – Bratt   

Het verhaal van BINZ + BRATT zou een eeuw oud kunnen zijn. Destijds was er een Mr. Binz in Duitsland en een Mr. Bratt in Zweden, die beiden voorstander waren van een gematigde consumptie van wijn en alcohol. Dr. Carl Binz (Londen 1832-1913) was de eerste die tijdens klinische studie de positieve gevolgen van gematigd alcoholgebruik zag. Dr. Ivan Bratt (1878 1956) op zijn beurt, was de grondlegger van het wijnmonopolie in Zweden. Dat streeft naar hoge kwaliteit en pleit voor de matige consumptie. Of beide heren elkaar gekend hebben is niet zeker, maar dat ze tegelijkertijd hetzelfde doel nastreefden wel.

Nu, zo’n honderd jaar later is er weer een Mr. Binz in Duitsland en een Mr. Bratt in Zweden. Joachim Binz, geboren in 1965 in Trier, is sinds 1982 actief in de wijnhandel. Op de leeftijd van 35 jaar vestigde hij zich in Wiesbaden met een bedrijf dat alleen Duitse wijnen van hoge kwaliteit exporteerde. Thomas Bratt, geboren in 1954 in Storfors, gooide zijn carrièreroer om toen hij 39 jaar was. Hij begon toen een importbedrijf van wijn, dat in Zweden inmiddels zeer hoog staat aangeschreven. Joachim en Thomas leerden elkaar kennen in de vroege jaren negentig. Dat leverde een bloeiende zakelijke relatie op en later ook een vriendschappelijke. Samen wilden ze een kleine maar goed doordachte wijncollectie maken met enkele van Duitsland’s beste wijnmakers. En zo geschiede. De eerste BINZ + BRATT wijnen werden in 2008 verkocht.

Lees meer

Orlandi Contucci Ponno   

Het bestaat! Echt lekkere Montepulciano d’Abruzzo! En wel deze van Olrlandi Contucci Ponno.

Dit domein behoort een verzameling van 4 domeinen, eigendom van de familie Beretta.  De familie is niet rechtstreeks betrokken bij de productie. Echter het familiebedrijf bezit wijngaarden sinds de middeleeuwen in Franciacorta, en ze waken nauw over de kwaliteit van de wijnen. Hun familie motto is dan ook om “precisie in wijnbereiding” te bewerkstelligen. Geen compromissen, pure Chardonnay in Franciacorta, pure Sangiovese in de Chianti Classico regio, enz. Elk domein heeft haar eigen wijnmaker (m/v)  waardoor de identiteit ook goed gewaarborgd is.

Het domein is gesitueerd op de uitlopers van de vallei van de rivier Vomano, ongeveer 2 kilometer van de Adriatische zee en minder dan 20 kilometer van de Gran Sasso bergen (m.2920). Orlandi Contucci Ponno heeft een bevoorrecht klimaat en profiteert van de koelere winden van de zee, en die vanuit de bergen om zoedoende de hitte van de zomeravonden te temperen, waardoor een regelmatige en continue cyclus van vegetatie ontstaat. Deze essentieel voor de ontwikkeling van de druiven en later de organoleptische eigenschappen van de wijn.

 

 

 

 

Lees meer

Antica Corte   

De wijnen van Antica Corte zijn niet het belangrijkste product van dit bedrijf. Dit bedrijf is wereldberoemd om zijn geweldige hamsoorten (parmaham). Maar vanwege de traditie en de uitstekende combinatie van deze wijn met hun eigen charcuterie blijven ze de mousserende Fortana maken! De stijl van de wijn komt dicht in de buurt van de beroemde ( & verguisde) Lambrusco.

Lees meer

Esteban Martin   

Het wijngebied, Cariñena, heeft een continentaal klimaat met extreme temperaturen: zeer warme zomers (tot 38ºC) en koude winters (tot -8ºC) en een jaarlijks gemiddelde temperatuur van ongeveer 15ºC. De wijnbouwers hebben te maken met hagel, storm en zomerhitte en droogte kan de omvang van de oogst enorm beïnvloeden. Kortom genoeg uitdagingen aldaar.

De bodega wordt gerund door de familie Estban Martin, en haalt haar druiven van eigen wijngaarden en heeft zodoende ook alle controle op de kwaliteit zowel in de wijngaard, transport en vinificatie. Ze beschikt over 200 ha eigen wijngaard. De wijnmaker is José Manuel Mainar Simón. Een heerlijk wijnhuis zonder poespas, waar faire wijnen worden gemaakt voor dagelijks gebruik.

 

Lees meer

Domaine Vic   

De historie van het schitterend gelegen kasteel van Domaine Vic gaat terug tot het jaar 1202. In 1905 kocht de overgrootvader van de huidige eigenaren het landgoed en hervormde het tot een modern wijnbedrijf. Zonen Jerôme, Robert en Bruno Vic beheren het nu. Het landgoed ligt nabij Vias tussen Béziers en Agde, niet ver van de Middellandse Zee. De wijngaarden strekken zich uit over 390 hectare en hebben een bijzonder karakter. De ondergrond bestaat namelijk uit basalt van vulkanische oorsprong en klei en kiezel. Dat is dus een arme voedingsbodem waarop de druivenstokken hard moeten werken om te kunnen overleven. Dit resulteert in weinig druiven maar wel in druiven van ongehoord goede kwaliteit en concentratie.

Jerôme is een meester in het maken van wijnen voor alledag, precies goed fruit, mooi fris, zuiver en altijd in balans. Jaar-in-jaar-uit flikt hij het weer, dat is ook een kunst!

Lees meer

Domaine Yves & Pierre Martin   

Wijndomein dat enorm in opkomst is dankzij een prachtige samenwerking van vader en zoon. Vader Yves koestert het goede van wijngaard en wijnkelder. Zoonlief Pierre krijgt de vrije hand om te moderniseren waar dat de wijnen ten goede komt. De wijnen van de prachtig gelegen wijngaarden in Chavignol verbeteren oogst na oogst. Zij maken ook een fascinerende Sancerre met houtrijping van hun beste wijngaarden. Deze zijn gelegen op de steilste wijnhelling uit Sancerre genaamd ‘Cul de Beaujeu’.

Lees meer

Castello di Radda   

Castello di Radda kwam in 2003 in handen van de Beretta familie, met als doel hun om hun belang in de wijnmarkt te vergroten. De familie Beretta heeft al decenia lang een aantal wijnbedrijven, behalve in Toscane. Catello di Radda paste daar geweldig bij. Daarnaast lag het domein met grote historische waarde volledig stil. Om het domein in kwalitatieve zin weer op poten te krijgen zijn er grote investeringen gedaan in dit 45 hectare tellende domein.

Castello di Radda is gelegen op de heuvels die uitkijken op het oosten en het stadje Radda in Chianti. De wijngaarden liggen vanuit het zuid-oosten verder naar het zuidwesten, waarbij de bodem uit lichte klei bestaad met een leistenen bovenlaag. Waarbij een flink percentage aan kalk wat nodig is om een hoge kwaliteit sangiovese en canaiolo te telen.

Lees meer

Domaine Testut   

Als familiebedrijf is Domaine Testut opgericht in 1967 door Philipe Testut. Tegenwoordig is zijn zoon Cyril eigenaar en wijnmaker van dit 13 ha. omvattende domein in hartje Chablis. Anders dan veel boeren in deze regio oogsten ze hier de druiven nog met de hand! Hierdoor is het oogstmoment vaak zo goed getimed dat je een volle, rijpe Chablis in de neus ontdekt met toch een fabelachtige mineraliteit in de afdronk. Dit huwelijk is pure identiteit waaraan je de echte Chablis herkent. Domaine Testut houdt er een bescheiden pr beleid op na waardoor je de wijnen echt zelf moet ontdekken en ze niet plat geschreven worden door de wijnpers.

De veelal oude wijnstokken bij Testut, hebben een sterk en diep ontwikkeld wortelsysteem, hierdoor worden diepe mineralen en jodium aan de grond onttrokken. 80% van de wijngaarden bevinden zich op de rechteroever (rive-droite) van de Serein (rivier die het wijngebied doorkruist), tussen de premier cru Montée de Tonnerre en de Grand Cru Blanchots, een van de meest gemineraliseerde delen van het Chablis gebied.

 

 

Lees meer

Domaine Ricard   

Vincent Ricard – one of the bright young stars of eastern Touraine- heeft 22 hectare wijngaard in Touraine, net buiten het dorpje Thésée la Romaine in het hart van de Loirevallei. In 2004 nam Vincent het bedrijf van zijn vader over. Ondanks zijn jeugdige leeftijd, hij was toen 27 jaar is zijn ervaring rijk. Zo werkte hij bij Phillipe Alliet in Chinon en de beroemde François Chidaine in Montlouis. Het eerste dat Vincent deed, toen hij aantrad was de overstap maken naar biologische wijnbouw en de rendementen beperken. Sinds 2015 is het domein biologisch gecertificeerd.

Op zoek naar Malbec op zijn mooist? Le Vilain Petit Rouge is een fantastisch voorbeeld. De eerste jaargang was zo ontzagwekkend dat de lokale wijnautoriteiten weigerden de wijn de appellation-status te geven. Deze Touraine wijn was in hun ogen te uitgesproken. Vincent besloot daarop de wijn de gemene kleine rode te noemen.

Lees meer

Domaine Piollot   

Roland Piollot is een zeer serieuze wijnmaker die alles doet aan de kwaliteit van de bodems waarop zijn wijnstokken groeien. Het domein is sinds 2009 biologisch gecertificeerd en wordt vanaf de oogst 2014 zelfs Ecocert. Roland is getrouwd met Domique Moreau, zij is een uiterst getalenteerde wijnmaakster en dat doet zij met haar piep kleine domein Marie Courtin (slechts 2,5 ha.). Deze champagnes zijn nauwelijks beschikbaar voor de exportmarkt. Dominique assisteert haar man natuurlijk ook bij het maken van ‘zijn’ wijnen.

Dat het hard werken is aan de rivier de Aube blijkt wel uit het feit dat de helft van de wijngaarden een steilte heeft van 35%! Dat is serieus stijl en dan moet je wel doorzetten om deze druiven goed te kunnen telen. Kortom zeer hardwerkende wijnboeren die zeer betrouwbare wijnen maken, hele faire Champagnes met raffinement, mooi fruit en fijne zuren in de afdronk. Deze brut cuvee die wij selecteerden bestaat voor 70% uit Pinot Noir, 20% Chardonnay en 10% Pinot Blanc.

Lees meer

Domaine Olivier Hillaire   

Domaine des Relagnes bestond tot en met 2006 en was eigendom van Henri Boiron. Het domein had 16 ha in Châteauneuf-du-Pape. Henri Boiron’s schoonzoon Olivier Hillaire werkte bij het domein, en met hulp van de oenoloog Phillippe Gambie kregen de wijnen een aansprekende reputatie. In 2006 ging Henri Boiron met pensioen en wilde het bedrijf verkopen, 8 ha. hiervan werd gekocht door Olivier Hillaire die nu eigenaar is van 3 ha. van Chateauneuf du Pape en 5 ha. van Côtes du Rhône. Hillaire heeft zijn eigen kelders, en de wijnen rijpen in een oud gebouw in Sorgues, wat vroeger werd gebruikt voor de opslag van appels. Verscheidene producenten gebruiken deze plaats, onder hen Henri Bonneau en André Brunel. Inmiddels is de zoon van Olivier, Baptiste ook nauw betrokken bij het wijnmaken.

Lees meer

Domaine Mirabel   

De gebroeders Feuillade bottelen sinds 2002 de wijnen onder eigen label, van de 47 hectare gebruiken ze ongeveer 15 hectare voor eigen wijnen. De rest gaat nog naar de lokale coöperatie. De beslissing om dit te doen, is een geschenk voor de ware wijnliefhebber geweest. De wijngaarden liggen aan de noordkant van de appellation Pic-Saint-Loup en vinden hun oorsprong in een geërodeerde gletsjer, kort gezegd geweldige bodems om hoge kwaliteitsdruiven te oogsten. De rode druiven die staan aangeplant zijn: syrah, mourvèdre, grenache, cinsault en carignan en voor wit staan er viognier en roussane. Alles is gericht op topkwaliteit waarbij de rendementen niet boven 25 hectoliter per hectare komen. De wijngaarden worden biologisch bewerkt, maar zijn niet gecertificeerd.

En dan de vraag; hoe kom je aan zo’n domein die werken op het ritme van het seizoen, vanuit een garage, geen allocaties kennen maar toch altijd uitverkocht zijn….. met recht een cult-domein waar ultieme wijnen worden gemaakt!

Lees meer

Bodegas Arloren   

Bodegas Arloren is opgericht in 1972 en inmiddels neemt de vierde generatie van de familie Arce het bedrijf over. Er zijn maar 2 zaken die tellen in deze bodega en dat is familie en kwaliteit. De warme familiebanden stralen uit over het gehele bedrijf, en dat komt de algehele kwaliteit natuurlijk ten goede. De wijnen van Arloren hebben een ‘vibe’, een klasse, een diepere dimensie die alleen hele goede wijnmakers in de wijn terug kunnen laten komen. Daarbij komt dat de monastrell-druif dit in zich heeft mits het op de juiste wijze geteeld en gemaakt wordt. Ook de Vermouth van dit huis behoort tot de hoogste kwaliteit van dit genre. Een eer voor ons om deze wijnen te mogen voeren.

 

Lees meer

Domaine la Condamine l’Eveque   

Bijzondere wijnboer deze Guilhem Bascou, hij heeft een zeer basaal uitgeruste wijnkelder en 1 tafel om de wijnen aan te proeven. Geen opsmuk bij Guilhem. Hij geniet va het leven en heeft abslouut de kennis en kunde om goede wijn te maken voor een betaalbare prijs. Hij leeft bijna als een kunstenaar, soms wat ongeintresseerd en een andere keer weer de handige zakenman. Condamine (oud frans voor Domaine) l’Eveque omvat ongeveer 60 hectare en heeft een breed scala aan eigentijdse druiven als Viognier, Syrah en Merlot. Toch maakt Guilhem ook wat traditionele wijnen van Picpoul de Pinet, Mourvedre en Grenache Rouge.

Lees meer

Domaine Juglaron   

De familie Duffau verbouwd hier 55 heactare (3de generatie) druiven voor met name armagnac. Op traditionele wijze wordt er zelf gedestilleerd in de maand november. De naam van het domein is Juglaron, maar inmiddels pronkt de familie naam op het etiket. Hun floc de gascogne is steengoed en wordt gemaakt door wit of rood druivensap (vergist tot ong 9% alcohol) en daarna afgestopt met Armagnac.

Lees meer

Domaine de la Verpaille   

Domaine de la Verpaille is een klein, familie domein uit de wijnregio Maconnais. Baptiste en Estelle maken er de wijn sinds de oogst van 2004. De wijnen zijn eerlijk en bescheiden, net als deze mensen zelf. Hun missie is om mooie, representatieve wijnen te maken en hebben daarvoor een prachtige wijnkelder tot hun beschikking. Al hun wijnen zijn sinds 2009 biologisch gecertificeerd en komen meer en meer in de internationale schijnwerpers te staan.

Lees meer

Domaine de Caylus   

Le Moulin des Nonnes ligt in het hart van de Minervois aan de weg van Carcassonne en Narbonne. Al vier generaties maakt de Andrieu-familie hier wijnen en zoekt daarbij steeds opnieuw naar kwaliteit. Op de 110 hectare wijngaard werken ze hard om aan de biologische AB-eisen te voldoen. Naast dit domein bezit Louis Andrieu ook Domaine de Caylus, een klein domein waar zeer fijne wijnen worden gemaakt, gericht op het variëteitskarakter van de druif én biologische geteeld. Een uitstekende basis serie van biologisch gecertificeerde wijnen!

Lees meer

Domaine d’Aupilhac   

Domaine d’Aupilhac ligt in Montpeyroux, ongeveer 36 km ten noordwesten van Montpellier. Deze cave is opgericht in 1989 en ligt in het hart van het dorp. Al meer dan vijf generaties verbouwt de familie druiven. Die druiven groeien voor een deel op zuidelijke “terrassen” met de naam “Aupilhac”. Dit zijn voornamelijk mourvèdre en carignan, maar een beetje syrah, grenache en cinsault groeit hier ook. De andere wijngaarden zijn de noordnoordwestelijke “Les Cocalières” op een hoogte van ongeveer 350m. Daar heerst syrah, naast mourvèdre en grenache. Op de noordelijke hellingen staan de vier witte druiven erkend door de Coteaux du Languedoc: roussanne, marsanne, grenache en rolle (Vermentino). Aupilhac heeft een Ecocert certificaat voor het hele domein en stapt momenteel over op de bio dynamische cultuur (demeter certificaat). Zoals wijnmaker en eigenaar Sylvaín Fadat het zegt: het werk in de wijngaard heeft veel meer invloed op de kwaliteit van een wijn, dan wat er in de kelders gebeurt. Een van de beste domeinen uit de Languedoc.

Lees meer

Domaine Bouchié-Chatellier   

Arnaud Bouchié leidt dit domein samen met zijn vader en dat betekent dat nu de vierde generatie zich over de wijn en wijngaarden ontfermt. Chatellier is de naam van de wijnbouwersfamilie waarmee de familie Bouchié lang geleden fuseerden. Hun wijngaarden liggen deels op het hoogste punt van het dorpje Saint-Andelain. Daar heb je een van de mooiste uitzichten over het Loiredal en tevens de beste wijngronden met veel vuursteen en kalk. Ze bezitten in totaal 25 hectare met vooral sauvignon blanc en een klein deel oude stokken chasselas doré (alleen voor lokale consumptie). Pa Bouchié, inmiddels met pensioen, is nog steeds verantwoordelijk voor het wijnmaken.

Lees meer

Weingut K.F. Groebe   

Dit domein werkt traditioneel maar met heel veel kennis en Tijd (ja, met hoofdletter!). De wijnen worden geperst op RVS maar vergisten op zeer oude houten vaten midden in het dorp Westhofen, dit is zeer traditioneel maar het geeft fantastische wijnen en je krijgt er vaak zeer langelevende wijnen door. Dus geen rvs kelders hier met veel computercontrole, niks van dat alles. De eigenaar Herr Groebe is zeer bescheiden en treed pas de laatste jaren wat meer naar buiten, terwijl de man al jaren een vooraanstaand lid is van de VDP (DE vereniging van gerenommeerde wijnmakers).

Citaat van Jancis Robinson over de bescheiden en uitstekende wijnmaker Friedrich Groebe: ‘You are never too old to learn, unless, obviously, you think you know it all already. Fortunately a natural curiosity about wine has so far saved me from joining the latter category. Mention the village of Westhofen in Rheinhessen and wine enthusiasts will smack their lips in anticipation of fine Riesling wines from such stellar producers as Klaus Peter Keller or Philipp Wittmann. To some, Friedrich Groebe may not have the same ring to his name, but that says more about the modesty of the man than the quality of his wines.’

Lees meer

Vignobles Magnaudeix   

De familie Magnaudeix bezit de wijngaarden sinds 1840 en kon in 1944 het domein vergroten tot de omvang die het nu nog steeds heeft, 11 hectare waaronder het merendeel Grand Cru. Inmiddels staat de 6de generatie aan het roer. Sinds 2008 runnen Jean-Pierre en zijn zus Catherine het bedrijf samen de zoon van Jean-Pierre, Romain en de zoon van Catherine, Guillaume.  Het bedrijf is bezig om over te gaan naar een meer biologische wijnbouw, en blijft gericht op het leveren van kwaliteit. De wijnen nemen elk jaar toe in kwaliteit, Romain heeft een uitstekende hand van wijnmaken.

Lees meer

Tokaj-Hétszőlő   

Het prachtige en eeuwenoude domein Tokaj-Hétszőlő is in 2009 overgenomen door het wereldberoemde Chateau Cos d’Estournel uit de Bordeaux. Door deze overname is er een geweldige impuls gekomen in de kwaliteit en in de aanwezige know-how. Vanaf 2012 zullen de wijnen biologisch gecertificeerd zijn. Het woord Hétszőlő betekent niets anders dan ‘7 percelen wijngaard’, uitgekozen door de oprichters de Familie Garai. Het spreekt voor zich, de 7 meest vruchtbare percelen van de Tokaji berg.

Het domein brengt al 500 jaar wijnen voort, één brok historie en gekwalificeerd als premier grand cru. De ‘7 percelen wijngaarden’ kijken uit op het punt waar de rivieren Tisza en Bodrog hierdoor hebben ze een geweldige plek om edele rotting te ontwikkelen (botrytris cinerea) waardoor de wijnen hun specifieke karakter verkrijgen.

Lees meer

Sorelle Bronca   

Het wijnhuis Sorelle Bronca (www.sorellobronca.it) maakt sinds de jaren tachtig wijn van druiven uit het beste gebied voor prosecco; Valdobbiadene. Naast prosecco maken ze ook enkele, stille kwaliteitswijnen uit het buurgebied Colli di Conegliano. Antonella Bronca leidt het familiedomein, samen met haar man Piero en nichtje Elisa (wijnmaakster). Het bedrijf kiest steeds weer het pad van kwaliteit en communiceert op een bescheiden manier. In Italië behoren hun prosecco’s al jaren bij de top en nu ze zich meer op export richten ook in het buitenland. Elisa maakt prosecco op een verfijnde manier. Ze gebruikt daarbij geen dosage van bijvoorbeeld rietsuiker of bruine suiker. Doordat hun prosecco alleen suikers van de druif zelf bevat zijn ze fruitiger en eleganter dan die van hun concurrenten. Een bijkomend voordeel is dat door deze natuurlijke manier van werken weinig sulfiet nodig is.

Lees meer

Schmitt Söhne   

De familie Schmitt kan bogen op een 200 jaar ervaring in de wijnmakerij & handel. Zij maken een brede reeks wijnen voor een breed publiek.

Lees meer

Nyakas Budai   

Wijnbedrijf Nyakas ligt in de wijnregio van Buda ongeveer 25 km ten westen van de hoofdstad Budapest. Deze regio kent een eeuwenoude wijn traditie. De leiding is in handen van Ern? Malya en Beáta Pühra. Malya nam het bedrijf in 1997 over en verbouwde gehele wijnkelder en voorzag het van de modernste apparatuur. Het domein telt 124 ha. wijngrond en maakt alleen maar wijnen op rvs. Geen houten vat komt er naar binnen. Dit in tegenstelling tot de klassieke Hongaarse manier van wijnmaken. De naam Nyakas komt van de naam van de heuvels van Nyakas waar het wijnhuis ten oosten op uit kijkt. Het plaatsje Tök waar Nyakas zit staat bekend om het fokken van paarden, vandaar de paardekop op het etiket.

Lees meer

Niepoort   

Geen porthuis wordt op zo’n persoonlijke wijze geleid als Niepoort. Verantwoordelijk voor deze persoonlijke stijl van leidinggeven is de jonge en enthousiaste Dirk van der Niepoort, afstammeling in de zesde generatie van de van oorsprong Nederlandse oprichters van Niepoort. Het Nederlandse paspoort wordt door de huidige eigenaren nog met trots gedragen. Het huis werd in 1842 opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Vijf jaar later werd Franciscus, de eerste Van der Niepoort in het huis, zijn partner. Toen Kebe korte tijd later overleed, werd het portbedrijf volledig eigendom van Van der Niepoort. De laatste jaren is door Dirk van der Niepoort (1964) veel aandacht besteed aan de kwaliteit van alle door het huis gemaakte ports. Onder andere werden enkele mooie wijngaarden verworven, de beste garantie voor fruit van topkwaliteit.

Lees meer

Mas des Caprices   

Mas des Caprices is het verhaal van Mireille en Pierre Mann uit de Elzas. Beiden zijn afkomstig uit een geslacht van wijnboeren. Samen hadden ze tien jaar lang een restaurant in de buurt van Colmar, maar verlangden terug naar de wijngaarden. Retour aux sources staat vaak op hun etiketten en betekent terug naar de bron. Om die bron te bereiken gooiden ze het roer om en vertrokken richting Roussillon. Goede wijngaarden in de Elzas waren gewoonweg onevenredig duur. Mas des Caprices betekent in het Frans domein van de opwelling of bokkesprong en verwijst naar hun keuze. Leucate (gelegen aan de Midelandse Zee op een soort landtong) vonden ze een uitzonderlijke prachtige plek om op biologische wijze. De Middellandse zee rondom de wijngaarden geeft de wijnstokken een natuurlijke koeling. Sinds 2005 is het domein biologisch gecertificeerd en hebben ze inmiddels 15ha aan wijnstokken in productie.

Lees meer

Lis Neris   

Al deze wijnen zijn vergist en gerijpt in staal; ze zijn daardoor puur variëtaal, d.w.z. gekenmerkt door de druivensoort, zonder karikaturale uitwassen. Geen bedwelmende kruiderij, of saaie boter, maar uiterst harmonieuze en complexe wijnen met verrassingen bij iedere nieuwe slok. De pinot grigiodruif komt terug in een strenger geselecteerde versie en met hout. Deze Pinot Grigio ‘Gris’ is 60% vergist en gerijpt in vaten van 500 liter (dus iets meer dan twee barriques in één). De superieure kwaliteit van de druif plus het uitgekiende houtgebruik en de wat langere rijping maakt deze wijn intenser en complexer dan de “gewone” Pinot Grigio. Deze wijn is rijk in de geur, honingachtig maar ook heel fris. Volgens Nicolas Belfrage, in zijn boek Barolo to Valpolicella, is het de mooiste Pinot Grigio van Friuli en dus van Italië.

Lees meer

Provence – Rosé Infinie   

De Provence geldt als een van beste gebieden om rosé te maken. De Rosé Infinie wordt gemaakt van de Grenache Noir en Cinsault, die groeien in de Vallée de l’Arc in het oosten van Aix-en-Provence op de zuidzijde van de berg Sainte-Victoire. Het warme klimaat en de vele zonuren, gecombineerd met de koude mistral zorgt voor een intense rosé met de karakteristieke frisheid van de Provence.

Het is traditie om een rozenstruik te planten aan de kop van de wijnranken om de verspreiding van de schimmel Odium tegen te gaan. Deze traditie heeft de wijnmaker Benjamin Mei gebruikt om het symbool van de liefde, de roos, te koppelen aan zijn geliefde rosé.

Lees meer

Kloster am Spitz   

Het domein Kloster am Spitz wordt gerund sinds 2005 door Thomas Schwarz gerund. Hij nam het over van zijn ouders en drukte gelijk zijn stempel op de bedrijfsvoering door over te gaan op biologische wijnbouw. Vanaf 2008 is het bedrijf officieel bilogisch gecertificeerd. Per jaar worden ongeveer 50.000 flessen wijn gemaakt, waarvan 1/3 wit en 2/3 rood. Thomas Schwarz is (gelukkig) geen doorsnee wijnmaker, hij maakt wijnen met een duidelijk smaakprofiel zonder de elegantie en structuur uit het oog te verliezen. Een jonge topper om te volgen!

Lees meer

Herzog   

De Herzogfamilie verbouwde al wijn in Zwitserland sinds 1630. Hans Herzog studeerde aan de beroemde Universiteit van Wädenswil en heeft een diploma in de wijnbouw en een masterdiploma in de wijnbereiding, plus de ervaring van ruim 40 jaar als wijnboer/wijnmaker. Hij is een innovatieve wijnbouwer die graag experimenteert. Ondanks het succesvolle domein in Zwitserland, bleef hij zoeken naar de ideale plek voor zowel Bourgogne- als Bordeauxstijl wijnen die kunnen concurreren met ‘s werelds beste. Zijn zoektocht leidde hem naar Nieuw-Zeeland, waar hij de perfecte omstandigheden in Marlborough vond. Hans identificeerde een uniek stuk grond grenzend aan de oevers van de rivier Wairau die alle elementen had om verder te gaan met zijn traditie. Inmiddels zijn de Bourgogne- en Bordeauxstijlwijnen wereldberoemd. Maar ook van ‘vreemde’ druiven als grüner veltlinter, montepulciano en viognier tovert hij de mooiste wijnen. Het is een voorrecht om deze wijnen te mogen importeren en distribueren.

Lees meer

Fritz Mueller   

De herontdekking van de Muller-Thurgau, zo willen Jürgen Hofmann en Guido Walter deze hippe kwaliteiswijn het liefst laten naar voren laten komen. Beide vrienden hebben een eigen wijnbedrijf en wilden met deze ‘Fritz Mueller’ wijnen een statement afgeven dat je van Mueller Thurgau een prima bubbel kunt maken. Niet alleen de verpakking is kwalitatief sterk maar ook de inhoud van de fles.

Lees meer

Finca la Emperatriz   

Finca la Emperatriz is gelegen in het hart van Rioja Alta, vlakbij Haro en halverwege de bergrug (Sierras genaamd) welke de regio tevens afbakend. Het domein heet al meer dan 100 jaar ‘La Emperatriz’ (De Keizerin) omdat het lange tijd heeft toebehoord aan Maria Eugenia de Montijo, die als vrouw van Napoleon III, de keizerin van Frankrijk was. Ook in die tijd had het domein al een uitstekende naam.

Sinds 2005 maakt het bedrijf (familie Hernaiz) weer wijnen onder eigen label, voor die tijd werd het fruit aan derden verkocht. Het domein bezit maar liefst 100 ha wijngaard. En aaneengesloten, wat uniek is voor Rioja. Niet alle 100ha. is bepland met wijnstokken, maar selectief kan men wel zijn. Er staan veel oude stokken die geweldig fruit geven en resulteren in prachtige goede kwaliteit. De ultra premium van het domein genaamd ‘PARCELA No1’ is nog maar in 4 jaargangen uitgebracht, maar gaat zeker meedoen met de top 10 van beste Rioja’s.

Lees meer

Nonino   

Nonino was het eerste bedrijf dat in 1973 een ‘single varietal’ Grappa Cru Monovitigno® introduceerde: een Grappa gestookt van één druivenras. In 1984 begon men met het vergisten en distilleren van de hele druif, het begin van de successtory van de Nonino ÙE®. De Nonino distilleerderij is uniek in de wereld: men beschikt over maar liefst 66 stoomketels voor de productie. Om het unieke karakter en de beste kwaliteit van de verschillende distillaten te waarborgen, produceert Nonino alleen tijdens de wijnoogst, 24 uur per dag. Voor deze productie werkt Nonino samen met de beste wijnmakers uit Friuli en is zelf in het bezit van 40 hectare wijngaarden.

Lees meer

Tenuta Lapolzella   

Benedetti en Grigi / Tenuta Lapolzella werd in 2014  opgericht in Umbrië, het groene hart van Italië  en in de heuvels van Montefalco (PG). De passie voor wijn en de wijnregio was de basis voor de oprichters Umberto Benedetti en Daniel Gray. De combinatie van een agrarisch expert en een jonge en dynamische ondernemer, weerspiegelen het beeld van een nieuwe wijnmakerij met wijnen van vandaag de dag, zonder het verleden uit het oog te verliezen. Om dat te bereiken hebben Benedetti & Grigi hun droom verwezenlijkt, en onder hun leiding een team samengesteld van getalenteerde professionals in de wijnsector. De basisgedachte het wijnbedrijf is om continuïteit te geven aan de wijnen en haar lokale druiven, daarnaast ook nog een maatschappelijk doel om de cyclus van het jaarlijkse wijnmaken op een liefdevolle manier voort te zetten. Het landgoed als geheel bestaat voornamelijk uit wijngaarden van Sagrantino, de leidende autochtone druiven zijn Spoletino Trebbiano, Grechetto en Sangiovese.

Lees meer

Toro Albala   

Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 wijnbedrijven van Spanje. Het bedrijf heeft de filosofie ‘Calidad como unica y primera norma’ (Kwaliteit is de norm). De DO Montilla-Moriles is volledig toegespitst op de Pedro Ximénez-druif, afgekort als PX. Deze druif doet het goed onder de extreme omstandigheden van Zuid-Spanje met z’n gematigd koude winters en snikhete, zeer droge zomers. De rijpe, zeer zoete PX-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers en de natuurlijke aroma’s een boost krijgt. De nu bijna krenten worden geperst, waarna het een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat.

Lees meer

Rogier Groult   

Hoe gaat dat in Normandië zo in oktober? Klopt drie keer met een trekker tegen een boom rijden en dan de appels rapen. Snel naar de pers en het super sap loopt eruit. Na het persen van de appels, gist het geheel tot een basis appelcider met 5 tot 6% alcohol. Na enige maanden rust worden deze jonge ciders traditioneel dubbel gedistilleerd in koperen ketels. Door het distillaat te laten rijpen in ovale houten foeders (vaten) van 2000 liter verkrijgt het z’n kwaliteit, geur en kleur.

Lees meer

Agostina Pieri   

Het kleine wijngoed Agostina Pieri (het telt slecht elf hectare wijngaarden) ligt in het zuiden van Montalcino en wordt geleid door de jonge Francesco Monaci, de zoon van Agostina Pieri (die weer een van de dochters van de oprichter van het domein was). Francesco, die het vak leerde van zijn oom en Brunello-producent Giancarlo Pacenti, is onvermoeibaar en zeer bevlogen. Het eerste jaar dat gebotteld werd, was 1994. Hij werd onverwacht snel beloond voor zijn inspanningen toen zijn Rosso di Montalcino 1995 de zeldzame onderscheiding van drie glaasjes kreeg in de Gambero-Rosso-gids.

Opmerkelijk is echter ook hoeveel eer Francesco haalt uit zijn Rosso di Montalcino, die we niet zomaar een tweede wijn, maar met recht een bijna-Brunello mogen noemen. Eveneens gemaakt van streng geselecteerde druiven, en zo’n tien maanden opgevoed op groot Sloveens eiken en Franse barriques (50/50).

Lees meer

Elvio Cogno   

Elvio Cogno is een gerenommeerde in Piemonte. De wijngaarden vallen in de Cru Ravera en liggen als een schelp rond de gebouwen, die zeer smaakvol en functioneel zijn gerestaureerd. Dochter Elena van Nadia en Walter heeft haar naam gegeven aan een speciaal stukje Barolo, geplant in haar geboortejaar. Barolo, Barbera en Dolcetto van Cogno behoren stuk voor stuk tot de beste in de Langhe (het gebied rond Alba). Daarnaast wordt nog Nas-Cëtta verbouwd, een bijna uitgestorven plaatselijke witte soort en als afzonderlijke wijn waarschijnlijk uniek in de wereld.

Lees meer

Beveiligd: Dominio de Berzal   

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

Lees meer

Beveiligd: San Fabiano Calcinaia   

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

Lees meer

Beveiligd: Fattoria del Cerro   

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

Lees meer

Beveiligd: Weingut Prinz von Hessen   

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

Lees meer

Beveiligd: Chateaux La Commanderie de Gombeau   

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

Lees meer

Beveiligd: Domaine de la Motte   

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

Lees meer

Beveiligd: Michel Fonné   

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

Lees meer

Beveiligd: Lenz Moser   

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

Lees meer

Beveiligd: Valentin Fleur / Les Celliers du Prieuré   

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

Lees meer

Beveiligd: Vieira de Sousa   

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

Lees meer