Chardonnays van een kalkbodem
Het familiebedrijf Testut Chablis is in 1967 opgericht door Philipe Testut. Tegenwoordig is zijn zoon Cyril eigenaar en wijnmaker. Het is met 13 ha. een niet heel groot bedrijf in hartje Chablis. Veel boeren in deze regio oogsten machinaal, maar bij Testut oogsten ze de druiven nog met de hand! Als gevolg hiervan is het oogstmoment vaak goed getimed. Hierdoor kan je in de neus een volle, rijpe Chablis ontdekken. Maar wel één die ook een fabelachtige mineraliteit in de afdronk bezit. Dit huwelijk is pure identiteit waaraan je de echte Chablis herkent.
Domaine Testut Chablis houdt er een bescheiden pr-beleid op na. Hierdoor moet je de wijnen echt zelf ontdekken. Ze zijn, onterecht, niet uitgebreid beschreven door de internationale wijnpers.
80% van de wijngaarden bevinden zich op de rechteroever (rive-droite) van het riviertje de Serein (rivier die het wijngebied doorkruist). De ligging is ongeveer tussen de premier cru Montée de Tonnerre en de Grand Cru Blanchots. Precies in een van de meest gemineraliseerde delen van Chablis. De veelal oude wijnstokken bij Testut, hebben een sterk en diep ontwikkeld wortelsysteem. Hierdoor worden diepe mineralen en jodium aan de grond onttrokken.
Stijl van de Wijn
Het totale wijngaardarsenaal omvat 13ha. , een oppervlakte wat voor 1 wijnboer heel goed is te bewerken en te overzien. Een van de belangrijkste meetmomenten bij Cyril Testut is het beslismoment wanneer te oogsten, omdat dat dat de laatste jaren veel belangrijker is geworden door het warmer worden van het klimaat. Te laat oogsten mist namelijk de essentiële zuren bij goede Chablis, en daar is Cyril heel erg op gespitst.
Zijn wijnen kun je met een gerust hart kopen, het prachtige Chardonnay met alles wat een Chablis in zich dient te hebben.