Pure klasse van de Leithaberg
Thomas Schwarz runt Kloster am Spitz sinds 2005. Thomas is in Purbach, waar het domein ligt, geboren en opgegroeid. Zijn opleiding tot wijnmaker bracht hem eerst naar Krems aan de Donau. Vervolgens liep hij stage in Nieuw-Zeeland. Hierna keerde hij terug naar zijn geliefde Purbach aan de Neusiedlersee. Niet zo verwonderlijk; hij nam daar het domein over van zijn ouders. Jammer genoeg heeft zijn broer, die hotel restaurant Kloster am Spitz, runde zijn zaak verkocht, waardoor ook Thomas zijn wijnmakerij moest verplaatsen.
Daarna drukte hij gelijk zijn stempel op de bedrijfsvoering door over te gaan op biologische wijnbouw. Vanaf 2008 is het bedrijf officieel biologisch gecertificeerd. Per jaar worden ongeveer 50.000 flessen wijn gemaakt, 1/3 wit en 2/3 rood. Thomas Schwarz is gelukkig geen doorsnee wijnmaker. Het is zijn doel om de druiven zo natuurlijk mogelijk te telen. Dus zo min mogelijk bewerkingen in de wijngaard en zo min mogelijk in de kelder.
Stijl van de Wijn
Bij zijn mousserende wijn gebruikt hij geen zwavel en dosage. Hij doet er bovendien alles aan om de smaak van de druiven zo natuurlijk mogelijk over te brengen. Gelukkig maakt hij wijnen met een duidelijk smaakprofiel en verliest daarbij de elegantie en structuur niet uit het oog.
Zowel zijn witte als rode wijnen zijn allen gastronomische wijnen die ook met een paar jaar flesrijping een mooie complexiteit ontwikkelen. Mooi gebied dat Burgenland, met een aangenaam zomerklimaat, wat er voor zorgt dat ook rode druiven goed rijp worden.