Voor 13.00 besteld, binnen 48 uur geleverd
Gratis bezorgd vanaf € 150,00
Snel je vaste bestelling herbestellen

Cultus

Kenmerken

Natuurwijn uit het hart van de Vipava Vallei

De naam zegt het al. Cultus is een boetiek wijnhuis die zo puur en natuurlijk wijn maakt. Echt natuurwijn. Matej Žvanut werkt samen met zijn vrouw Carolin aan hun ultieme doel: de puurste expressie uit de druif, het terroir én het oogstjaar halen. En tegelijkertijd smakelijke wijnen maken. Dit dus zo met zo min mogelijk interventie tijdens het proces; de wijn maakt als het ware zichzelf. Uiteraard is hier het schoonste fruit voor nodig. Daarom start dit proces uiteraard in de wijngaard. Daar gebeurt alles met de hand en wordt er streng geselecteerd om de natuur te helpen goede wijn te maken.
Matej’s filosofie is dat hij wijn als een kunstwerk ziet. “Tijdens het maken van wijn, moet je keuzes maken. Wat plant ik aan, wanneer ga ik oogsten en welk hout gebruik ik. Die keuzes worden beïnvloed door smaak. Maar die keuzes bepalen uiteindelijk ook wat het resultaat is in het glas. Alle beslissingen die ik neem, zorgen voor het unieke karakter van de wijn. Dat reflecteert dus mijn karakter.”

Het domein ligt in een klein dorpje, Podraga, in Primorska. In dit gebied wordt al eeuwen wijn gemaakt. Het is één van de vergeten wijngebieden van het voormalige Habsburgerse Rijk. De boerderij zelf is een soort ‘Clos’, volledig door stenen muren omringt. Vroeger was het ook een gemengd agrarisch bedrijf. Nu focussen Matej en Carolin alleen op het maken van uitstekende wijn. Cultus bezit vier wijngaarden, in totaal slechts 3.5ha. Podosredek is aangeplant met Pinot blanc, de lievelingsdruif van Matej’s vader. Podzamalen stond vroeger vol met graan, nu staat er uitsluitend Merlot. De wijngaard Breg bestaat eigenlijk uit drie verschillende plots. Hierop staat Pinot noir, Malvasia en Zelen, een oude druivensoort die alleen in de gebied voor komt. Op Njiva staat Welschriesling.

Vipava Vallei

Deze regio is beroemd voor zijn unieke wijnen, gastvrijheid en landschap. De vallei is de toegang tot het Mediterraans klimaat en één van de zonnigste gebieden in Slovenië.

Stijl van de Wijn

Zeer zuivere natuurwijn, zonder ‘funky’smaken. Als je weet wat in de wijngaard moet gebeuren en ook weet wat je tijdens het wijnmaker moet doen én laten, dan kan je uitstekende, schone vin nature produceren. De wijnen hebben zijn helder en hebben een goede dosis houtrijping gehad dat geeft een opmerkelijk eindresultaat. De concentratie van het sap is dusdanig krachtig dat ze prima in balans zijn.

Helaas moet u 18 jaar oud zijn om onze selectie wijnen te bekijken