Cantine Losito
Gelegen in het noordelijkste provincie, Foggia, van de grote regio Apulië. Door deze noordelijke liggen wordt de structuur van de wijnen van de familie Losito, met name bepaald. De wijngaarden liggen verscholen achter het voorgebergte van de Gargano bergen. Gargano is het enige echte gebergte in Apulië. De Garganische kust behoort tot de meest woeste van Italië.
Sinds 1950 is Cantine Losito gestart met de aankoop van de wijngaarden, eerst alleen als druiventeler en sinds 1994 zijn ze ook zelf wijn gaan maken. Vanaf de eerste aankoop in 1950, is de familie Losito al biologisch gaan werken, de wijngaarden hebben dus nog nooit chemische middelen ervaren.
Stijl van de wijn
Toewijding en harmonie, dat zijn de kernwoorden voor de wijnen van deze hechte familie. Onze zoektocht naar Primitivo welke niet naar vloeibare jam smaakt, een droge stijl heeft, elegant is en biologisch is gecertificeerd bracht ons bij het prachtige familiebedrijf van de Losito’s.
Tot onze grote verrassing viel met name hun Fiano op. Veel witte wijnen kunnen nogal ‘flauw’ smaken en een lage zuurgraad hebben, maar deze is precies het tegenover gestelde met veel concentratie en heerlijke frisheid in de afdronk.
Het is voor Cantine Lisoto van fundamenteel belang om eigen wijngaarden te hebben en de druiven te cultiveren/ verbouwen met hun eigen wijnbouw- en oenologische kennis. Hierdoor kunnen ze gezonde druiven bewerken die geen correcties, toevoegingen of trucs nodig hebben.