
De stille kracht van Axel Neiss
In het uiterste noorden van de Weinstrasse in de Pfalz ligt het wijnbedrijf van Axel Neiss. In 1959 nam zijn vader Ludi Neiss het boerenbedrijf van zijn ouders over. Toen was dit een gemengd bedrijf met vee, akkerbouw en fruitteelt. In de jaren ’70 schakelde Ludi en zijn vrouw over op alleen de teelt van druiven en de productie van wijn. Nadat Axel in 1997 zijn oenologie opleiding in Geisenheim had afgerond, nam hij het stokje over. Weingut Neiss hoort nu bij de beste wijnboeren in de Pfalz.
Axel bracht dan ook fundamentele verbeteringen aan; hij koos en kocht uitmuntende wijngaarden in de Pfalz Hij experimenteerde met nieuwe druiven- variëteiten en past de modernste technieken in wijngaard en wijnkelder toe. In 2014 is de nieuwe wijnmakerij in gebruik genomen waarin hij ook zeer veel kleine percelen apart kan vinifieren. Zo kan Alex tot in detail de maximale kwaliteit uit zijn wijngaard/druif combinatie halen. Het terroir van Kindenheim en Bockenheim, ligt hoog boven de vlakte van het Rijnland, en zorgt voor een “Cool Climate”. Zo’n klimaat is waar tegenwoordig ieder wijnbedrijf naar op zoek is.
Stijl van de Wijn
Microvinificatie is een van sleutels waarom dit domein zo consistent en op hoog niveau presteert. In de wijnmakerij staan zomaar rond de 50 RVS tanks, met een inhoud tussen de 500-3000 liter, waarmee bijzondere, geselecteerde stukken wijngaard apart kunnen worden gevinifieerd. Dit geeft Axel Neiss de mogelijkheid om nieuwe wijnstijlen te ontwikkelen, van gave blends tot premium wijnen die met de top kunnen wedijveren.
De wijnen worden elk jaar op details gemeten en geproefd om ze het jaar erop weer te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat elke wijn een sprekend karakter heeft, bij zowel witte als rode wijnen.
